Palpitacije

Osjećaj nepravilnog rada srca

Palpitacije su po definiciji neprijatan osjećaj sopstvenog srčanog rada.

Pacijenti prijavljuju nepravilan rad srca (aritmija), ubrzan rad srca (tahikardija) ili roditelji dovode dijete i kažu „grudni koš se podiže koliko srce jako radi“.

Srčana aritmija kod đece je obično bezazlena pojava (kada udahne srce ubrza, a pri izdisaju uspori), ali u nekim slučajevima može da predstavlja prvu manifestaciju ozbiljne bolesti.

Ubrzan rad srca se normalno javlja u fizičkoj aktivnosti, prilikom povišene tjelesne temperature, uzbuđenosti ili straha, kada ne predstavlja problem.

S obzirom da mala đeca imaju tanak zid grudnog koša, on se lako podiže prilikom normalnog srčanog rada, koji je inače kod đece brži nego kod odraslih.

Ubrzani srčani rad može biti manifestacija i nekih sistemskih bolesti ili upotrebe ljekova.

Palpitacije koje zahtijevaju liječenje su one koje najčešće započinju/prestaju naglo, remete svakodnevne rutinske aktivnosti ili traju satima ili danima. Anamnestički podaci o postojećoj srčanoj bolesti kod pacijenta ili u porodici sugerišu bolest srca.

Za brzu orjentaciju potrebno je napipati puls na ruci i utvrditi da li je on nepravilan i da li odgovara onome što pacijent osjeća. Ukoliko pacijent ili roditelj može da izbroji srčane otkucaje, onda tahikardija najvjerovatnije nije opasna.

Često pacijenti prijavljuju nepostojeće palpitacije.

Za utvrđivanje uzroka palpitacija, pored anamnestičkih podataka, potrebno je obaviti kompletan kardiovaskularni pregled i tragati za znacima nesrčanih bolesti.

Kod jako ubrzanog srčanog rada, kao i kod čestih i dugotrajnih palpitacija, treba hitno poći u najbližu zdravstvenu ustanovu đe će se uraditi 12-kanalni EKG, ili sprovesti neka varijanta EKG monitoringa poput kontinuirane telemetrije ili holter EKG-a.

Kada su palpitacije rijetke, dobro se podnose i kratko traju, savjetuje se pojačan nadzor, uz izbjegavanje stimulusa i unos dosta tečnosti.

Palpitacije koje se javljaju tokom fizičkog vježbanja zahtijevaju test opterećenja, a potencijalno smrtonosne palpitacije elektrofiziološku studiju (EPS).

alternative

dr Draško Nikčević

Autor teksta je specijalista pedijatrije i subspecijalista kardiologije. Obrazovanje stečeno u afirmisanim ustanovama regiona je temelj uspješne karijere jednog od ključnih stručnjaka za liječenje kardioloških oboljenja kod djece u Crnoj Gori.