Bol u grudima

Znak kardiološkog oboljenja?

Kada se đeca požale na bol u grudima, onda je najmanje vjerovatno da ta bol potiče od srca. Mnogo češći razlozi su bol koja potiče od mišića i kostiju/rebara grudnog koša, želuca ili pak disajnih organa (bronhi, pluća...).

Dijete najčešće dospije u ambulantu kada se požali da ga „nešto fiska“ ili „ kao da ga je neko ubo nožem“, pri čemu ovaj neprijatan osjećaj kratko traje i dijete ga locira prstom.

Vjerovatnoća da takva bol potiče od srca je mala, naročito ako se bol javlja pri zauzimanju određenog položaja, pri nekom pokretu ili na pritisak prstom.

Bolovi srčanog porijekla su obično na širem području grudnog koša i opisuju se kao gorenje, razdiranje ili pritisak u grudima. Najčešće se javljaju tokom fizičke aktivnosti kada mogu biti praćeni brzim zamaranjem, osjećajem nepravilnog rada srca, vrtoglavicama, pa čak i gubitkom svijesti. Još ukoliko postoji podatak da je neko u porodici imao urođenu srčanu manu ili je naprasno umro, onda je velika šansa da je u pozadini neka srčana bolest.

Prilikom razgovora sa đetetom i roditeljima uvijek treba pitati pod kojim se okolnostima (prethodno zdravo ili bolesno dijete) bol javila, koliko se često javlja i da li je nešto provocira ili ublažava.

Dijete sa bolom u grudima obavezno treba pregledati, prvenstveno provjeriti njegove vitalne znake i sprovesti kardiovaskularni pregled, uključujući i pregled stomaka i disajnih organa.

Nekad je potrebno sprovesti složenije medicinsko ispitivanje (EKG, UZ srca, test opterećenja), kao i ciljane laboratorijske pretrage (troponini, pro BNP).

Često se dijagnoza postavi samo na osnovu anamneze (razgovora sa đetetom i roditeljima), mada se u mnogim slučajevima uzrok bola u grudima ne može ustanoviti.

Pored navedenoga, zadatak ljekara je da uvjeri pacijenta i porodicu da dijete nije u opasnosti (pošto isključi ozbiljno kardiološko oboljenje) i da započne odgovarajuće liječenje (analgetici, antacidi, ljekovi protiv alergija...).

alternative

dr Draško Nikčević

Autor teksta je specijalista pedijatrije i subspecijalista kardiologije. Obrazovanje stečeno u afirmisanim ustanovama regiona je temelj uspješne karijere jednog od ključnih stručnjaka za liječenje kardioloških oboljenja kod djece u Crnoj Gori.